Category: Filter Coffee

MOCCAMASTER BATCH BREW
De Moccamaster is een super nice filtermachine om grotere batches filterkoffie mee te maken. Perfect als je gemakkelijk en consistent grote plenzen koffie wilt zetten. Wij zijn fan! We gebruiken de Moccamaster daarom ook om lekkere filterkoffietjes te serveren bij onze wheelbarrow bar!

WAT HEB IK NODIG?

  • 65 gram Bitter & Real FUNKY of FULL BODY filterkoffie!!
  • 1L koud water
  • Moccamaster of een andere filter machine
  • Filterpapier
  • Weegschaal
  • Grinder

HOE ZET IK EEN PERFECTE BATCH BREW?

STAP 1 – FILTERPAPIER
Vouw het filterpapier zodat hij goed in de filterhouder past.

STAP 2 – WEEG & MAAL
Maal 65 gram koffie. De koffie moet zo grof zijn als grof zeezout.

STAP 3 – WATER
Vul de watertank met 1L water. Het verwarmingssysteem van de Moccamaster werkt het best met koud water of water op kamertemperatuur!

STAP 4 – START
Doe de gemalen koffie in de filter en zorg dat het koffiebed evenredig verdeeld is. Plaats de kan eronder en start de brew! De brew zou ongeveer 5-6 minuten moeten duren om helemaal door te lopen. Duurt het veel langer? Maal dan wat grover, gaat het veel sneller? Maal dan wat fijner.

PRO TIP
Als een funky koffie niet echt fruitig genoeg word kun je eerst met 130ml koud water de koffie laten bloomen en dan pas de machine aan zetten. Dan moet je wel 130 ml water minder in de watertank gieten.

AEROPRESS
Met de AeroPress hoef je nooit zonder je lievelingskoffie te zitten. Hij is super compact en licht dus je kan hem makkelijk overal mee naartoe nemen. De AeroPress is niet alleen handig om mee te nemen, maar hij accentueert ook nog eens de sappige en bessige tonen van onze filterkoffies. De AeroPress is eigenlijk best of both worlds. De druk die je uitoefent in combinatie met het filterpapier maakt het een spannende zetmethode. Veel sappigheid en weinig bitters… #YESFORAEROPRESS !

WAT HEB IK NODIG?

  • 16 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 250 ml water, 87ºC
  • AeroPress
  • AeroPress filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Mok
  • Ketel met gooseneck

HOE BREW IK EEN INVERTED AEROPRESS?

STAP 1 – GRIND
Weeg 17 gram koffie en maal dit ongeveer zo fijn als keukenzout.

STAP 2 – GET THE PRESS READY
Steek het smalle gedeelte van de AeroPress een halve centimeter in de brede cilinder. Zet je AeroPress ondersteboven op je weegschaal. Doe het filterpapier in de deksel en rinse deze boven je mok.

STAP 3 – GOOI DE KOFFIE ERIN
Gooi vervolgens de koffie in de AeroPress, schud even om de grounds te verdelen. Zet je weegschaal op 0.

STAP 4 – POUR, SWIRL, BLOOM
Start de timer. Schenk 32 gram water over de koffie. Swirl de AeroPress om te zorgen dat je de grounds helemaal verzadigt. Wacht tot je timer op 30 seconden staat. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is! Yeeah!

STAP 4 – POUR!
Schenk na het bloomen de resterende 218 gram water op. Schenk langzaam en in cirkels. Als de timer op 1.30 minuten staat ben je klaar met schenken. Gooi het water wat nog in de mok zit eruit en get ready…..

STAP 5 – TURN & PRESS!
Bij 2 minuten schroef je de deksel op de press en draai je hem in een snelle beweging om. Zet hem op je mok en start pressing! Duw in 30 seconden de bovenkant naar beneden. Doe dit met je handen vlak op elkaar, zonder je pols je buigen, zo zal je niet te hard pressen.
Stop als je een sissend geluid hoort, trek de ‘plunger’ een tikje terug en klaar.

Enjoy de juicy brew!

CHEMEX
Met de Chemex maak je op een simpele manier een heerlijk bakkie koffie. Met een Chemex brew krijg je een cleane koffie met een goede body en gebalanceerde frisse tonen. Het filterpapier van de chemex is fijner dan dat van andere brew methodes. Hierdoor blijven meer vetten achter in je filter, waardoor er minder bitters in je brew komen!

WAT HEB IK NODIG?

  • 32,5 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 500 ml water, 87°C
  • Chemex
  • Chemex filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Ketel met gooseneck

HOE MAAK IK ZO’N LEKKER CHEMEX KOFFIETJE?

STAP 1 – VOORBEREIDING
Doe het filterpapier met de driedubbele kant richting de schenktuit in de filterdrager. Kook water en schenk dit over het hele filterpapier. Dit voorkomt dat je er papiersmaak in je koffie terecht komt en verwarmt tegelijk de brewer. Giet het water er vervolgens weer uit.

STAP 2 – WEGEN EN GRINDEN
Maal 32,5 gram koffie (ongeveer zo fijn als grof zeezout). Doe de gemalen koffie in de filterdrager en schud zodat de koffie goed verdeeld is. Zet daarna je weegschaal weer op 0!

STAP 3 – BLOOM
Wacht 1,5 minuut nadat je water heeft gekookt. Het water is dan ongeveer 87 °C. Start de timer en schenk 65 gram water over de koffie en zorg dat het hele oppervlak doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is! Yeeah!

STAP 4 – POURING TIME!
Na 30 seconden begint het echte werk. Het schenken! Maak een langzame spiraalbeweging (begin in het midden) en schenk het water in porties van +/- 150 gram water op. Wacht tussen het opschenken van de porties steeds 15 seconden. Schenk over de donkere plekken en vermijd de lichte stukken. Ga door totdat de weegschaal 500 gram aangeeft.

STAP 5 – DONE
Bij ongeveer 6 minuten is de brew klaar om in te schenken. ENJOY!

HARIO V60
De Hario V60 is een mega toffe zetmethode voor mensen die op zoek zijn naar de perfecte pour. In 3 tot 4 minuten brew je een super tasty, kraakhelder koffietje. Bij de V60 proef je namelijk alle heldere smaken en aroma’s van de koffie. De ribbels in de glazen filter zorgen voor kanaaltjes tussen het papier en de filter. Deze ‘bypass’ zorgt ervoor dat er ook koffie van boven in de brew kan ontsnappen, en er minder overextractie plaatsvindt.

WAT HEB IK NODIG?

  • 26 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 400 ml water, 92°C
  • V60 filter
  • V60 filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Kannetje of grote mok
  • Ketel met gooseneck

HOE MAAK IK ZO’N KICK – ASS FILTERBAKKIE?

STAP 1 – FILTER
Zet je V60 bovenop het kannetje. Plaats het filterpapier in de V60 en schenk wat heet water over de filter tot het gehele oppervlak vochtig is. Dit doe je om te voorkomen dat de papiersmaak van de filter in je koffie gaat zitten. Vergeet na deze stap niet je kannetje weer te legen!

STAP 2 – GRINDING
Maal 26 gram koffie (ongeveer zo fijn als gewoon keukenzout) en gooi dit in de V60. Je kunt de V60 een beetje shaken om de koffie gelijkmatig te verdelen. Zet hierna op de weegschaal en zet je weegschaal op 0.

STAP 3 – BLOOM!
Start de timer en schenk 52 gram water over de koffie. Begin in het midden en schenk het water vanuit het midden in een spiraalbeweging op. Zorg dat alle koffie doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is. Yeeah!

STAP 4: SCHENKEN
Nu is het pouring time! Schenk het water op in een langzame spiraalbeweging in porties van +/- 100 gram. Wacht tussen de porties door 10 – 15 seconden om te zorgen voor een gelijkmatige extractie. Vermijd hierbij lichte plekjes en schenk juist over de donkere. Ga door tot de weegschaal 400 gram aangeeft bij ongeveer 2.30 minuten, en wacht tot al het water doorgelopen is.

STAP 5: ENJOY
Bij 3:00-4:00 minuten zou je brew klaar moeten zijn.
Duurt het veel langer? Maal dan wat grover. Loopt het water veel te snel door? Zet de grinder wat fijner.
NOW SIP IT!






© COPYRIGHT Bitter & Real since 2014