Category: Filter Coffee

De mokkapot (ook bekend als espressopotje of percolator, al is dit laatste niet helemaal juist, zie onze fun fact hieronder) is een heel toegankelijke zetmethode als je thuis of op vakantie koffie wil maken. Qua smaak komt de koffie uit een mokkapot in de buurt van een americano, maar dan wat minder zacht.

De mokkapot is een vorm van slow coffee. Voor dit recept gebruiken wij een filterkoffie, omdat hierin de fruitige tonen wat meer overeind blijven.

Een kleine side note: de mokkapot is niet onze favoriete zetmethode. Door de lange extractie en oncontroleerbare temperatuur krijg je snel heftige bitters. Mocht je eens wat anders willen proberen, dan zijn de AeroPress en de French Press goede alternatieven (in dezelfde prijsklasse).

WAT HEB IK NODIG?

 • 16 gram Bitter & Real funky of full body filter roast!
 • Mokkapot (wij gebruiken voor dit recept een tweepersoons versie)
 • Grinder
 • Water

 

Fun fact: een mokkapot wordt vaak een percolator genoemd, maar het zijn eigenlijk twee hele verschillende zetmethodes. Bij een mokkapot, of espressopotje, wordt het water door stoom omhoog door de koffie geperst. Bij een percolator sijpelt het water van bovenaf door de koffie heen.

HOE MAAK IK ZO’N MAKKELIJK EN SNEL BAKKIE?

STAP 1 – VOORBEREIDING

Kook het water.

STAP 2 – MALEN

Maal de funky of full body filter roast op een fijne maalgraad: net iets grover dan voor een espresso. Dus niet súúúúper fijn, maar super fijn.

STAP 3 – IN ELKAAR ZETTEN

Vul het waterreservoir met het gekookte water tot net onder het ventiel (niet erboven, in verband met de druk die erop komt te staan). Pas op: dit is heet! VERGEET GEEN THEEDOEK, PANNENLAP, OVENWANT OF EEN ANDER SOORT BESCHERMEND STOFJE TE GEBRUIKEN ALS JE HET WATERRESERVOIR MET HEET WATER HEBT GEVULD.

Vul de filter tot de rand met fijngemalen koffie en strijk de koffie een beetje glad met je vinger. Druk niet aan! Plaats de filter in het waterreservoir.

Draai het schenkkannetje erop.

STAP 4 – EXTRACTIE

Zet de mokkapot op een warmtebron. Kies voor een medium stand van je warmtebron. En nu: wait for it!

STAP 5 – DONE

Haal de mokkapot van de warmtebron zodra deze begint te pruttelen. Om de extractie helemaal te stoppen, kun je het waterreservoir onder een koude kraan koelen (optioneel).

LIKE IT MILKY?
Dit vinden wij het allerlekkerst met biologische volle melk of Oatly barista edition. Zie hier het recept voor FOAM AT HOME!

Je doorloopt bij het maken van een iced filter ongeveer dezelfde stappen als bij het recept van een ‘normale’ filter koffie. Het grote verschil is dat je een deel van het water in de vorm van ijsklontjes in het kannetje doet. Omdat je de brew op ijs laat lopen moet je een iets sterker filterbakkie zetten. Anders wordt je iced filter te slap, en dat willen we natuurlijk niet!
In deze guide maken we de iced filters met een V60 en een AeroPress maar natuurlijk kan je ook spelen met ijs en andere zetmethoden!

Met behulp van onderstaande recepten kun je jouw filterbakkie omtoveren tot een verfrissende ijskoffie!

 

Iced V60

Wat heb ik nodig?

  • 26 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 200 ml water, 92°C
  • 200 gr. ijsklontjes (+/- 12 stuks)
  • V60 filter
  • V60 filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Kannetje of grote mok
  • Ketel met gooseneck

Hoe maak ik zo’n verfrissende V60 iced filter? 

STAP 1 – FILTER
Zet je V60 bovenop het kannetje op je weegschaal. Plaats het filterpapier in de V60 en schenk wat heet water over de filter tot het gehele oppervlak vochtig is. Dit doe je om te voorkomen dat de papiersmaak van de filter in je koffie gaat zitten. Vergeet na deze stap niet je kannetje weer te legen!

STAP 2 – GRINDING
Maal de 26 gram koffie iets fijner dan dat je voor een normale V60 zou doen. Zeg maar medium fijn. Doordat je de koffie wat fijner maalt zal de koffie met minder water ongeveer in 3 minuten doorlopen. Gooi de gemalen koffie in je V60 en shake een beetje om de koffie gelijkmatig te verdelen

STAP 3 – ICE IT UP
Vul je kannetje met de ijsklontjes.

STAP 3 – BLOOM!
Start de timer en schenk 30 gram water over de koffie. Begin in het midden en schenk het water vanuit het midden in een spiraalbeweging op. Zorg dat alle koffie doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is. Yeeah!

STAP 4: SCHENKEN
Nu is het pouring time! Schenk het water op in een langzame spiraalbeweging in porties van +/- 70 gram. Wacht tussen de porties door 10 – 15 seconden om te zorgen voor een gelijkmatige extractie. Vermijd hierbij lichte plekjes en schenk juist over de donkere. Ga door tot de weegschaal 200 gram aangeeft bij ongeveer 2.00 minuten, en wacht tot al het water doorgelopen is. De brew koelt direct of als het uit de filter loopt, waardoor de koffie extra fris en fruitig smaakt!

STAP 5: ENJOY
Bij 3.00 minuten is de brew klaar!

 

Iced AeroPress

Wat heb ik nodig? 

  • 17 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 120 ml water, 87ºC
  • 120 gr. ijsklontjes (+/- 8 stuks)
  • AeroPress
  • AeroPress filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Mok
  • Ketel met gooseneck

Hoe brew ik een icy AeroPress? 


STAP 1 – GRIND
Weeg 17 gram koffie en maal de koffie ongeveer net zo fijn als zeezout.

STAP 2 – GET THE PRESS READY
Steek het smalle gedeelte van de AeroPress een halve centimeter in de brede cilinder. Zet je AeroPress ondersteboven op je weegschaal. Doe het filterpapier in de deksel en rinse deze boven je mok.

STAP 3 – GOOI DE KOFFIE ERIN
Gooi vervolgens de koffie in de AeroPress, schud even om de grounds te verdelen.

STAP 5 – ICE ICE
Vul je glas met de ijsklontjes. Doordat je het ijs al in het glas doet, koelt je brew meteen af na het pressen. Dit maakt je koffie extra juicy en fris!

STAP 4 – POUR, SWIRL, BLOOM
Start de timer. Schenk 17 gram water over de koffie. Swirl de AeroPress om te zorgen dat je de grounds helemaal verzadigt. Wacht tot je timer op 30 seconden staat. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is! Yeeah!

STAP 4 – POUR!
Schenk na het bloomen de resterende 103 gram water op. Schenk langzaam en in cirkels. Als de timer op 1.30 minuten staat ben je klaar met schenken. Gooi het water wat nog in de mok zit eruit en get ready…..

STAP 5 – TURN & PRESS!
Bij 2 minuten schroef je de deksel op de press en draai je hem in een snelle beweging om. Zet hem op je mok en start pressing! Duw in 30 seconden de bovenkant naar beneden. Doe dit met je handen vlak op elkaar, zonder je pols je buigen, zo zal je niet te hard pressen.
Stop als je een sissend geluid hoort, trek de ‘plunger’ een tikje terug en klaar.

Enjoy de juicy brew!

Warme zonnige dagen vragen natuurlijk om verfrissende koude drankjes.
Iced Coffee is hiervoor een ideale optie! Het is super simpel. Zet je favoriete espresso of filterkoffie en ice it up!

Kies je voor een iced filter, iced espresso of een iced flat white? Of wil je wat extra sparkle en ga je voor een mega frisse espresso & tonic? Hieronder vind je een aantal van onze lievelings ijskoffies.  So take your pick and enjoy!

ICED FILTER

Gebruik voor het zetten van je ‘iced filter’ een V60 of Aeropress. Pas de koffie/water verhouding iets aan maar volg verder het recept. Omdat je de brew op ijs laat lopen moet je een iets sterker filterbakkie zetten. Anders wordt je iced filter te slap!

Iced V60:
10 ijsklontjes in je kan
26 gr. koffie
250 ml water om op te schenken.

Iced AeroPress:
5 ijsklontjes in je glas
17 gr. koffie
140 ml water om op te schenken.

ICED FLAT WHITE

Doe 5 ijsklontjes in een glas. Make it milky en doe er 100 ml volle bio melk of OAT MILK bij. Laat nu een dubbele espresso direct in het glas over het ijs en de melk lopen. Rietje erin en je iced flat white is ready to go!

Houd je van een iets minder sterk bakkie? Kies dan voor een iced cappuccino door maar 1 shot espresso te gebruiken.

Don’t like it milky? Maak dan een iced black.  Voeg in plaats van melk, koud water toe (100 ml).

AFFOGATO

Heb je zin in something guilty, creamy en sweet? Dan is een Affogato wat je nodig hebt! ‘Affogato’ is Italiaans voor verdronken.

Verdrink 2 bolletjes vanille roomijs in een dubbele espresso, en top het af met een toefje ongezoete slagroom.

Ook heel lekker met hazelnoot roomijs by the way, en het perfecte dessert na een fancy diner!

ESPRESSO – TONIC

Last but definetely not least.. de ESPRESSO & TONIC! 
Wij vinden deze ijskoffie vooral mega lekker met wat fruitigere koffies, bijvoorbeeld een ‘washed’ koffie uit Ethiopië.

Doe 5 ijsklontjes in een glas en schenk er 100 ml tonic overheen. Laat vervolgens je korte espresso direct in op het ijs en de tonic lopen. Serveer met een lepeltje. Roer zachtjes om te mengen, niet te hard want dan gaat het schuimen!

FRENCH PRESS
Met de klassieke French Press maak je super snel en makkelijk een heerlijk stevige brew. Perfect voor het maken van meerdere bakkies koffie in een paar minuutjes! Drink je graag koffie met melk? Dit is de enige filterkoffie zetmethode die we ook met melk zouden aanraden. Doordat je koffie niet door een papieren filter loopt, maar je de koffie grounds met een metalen zeef naar beneden duwt krijg je veel body in de koffie. Hierdoor blijft hij ook overeind met melk!

WAT HEB IK NODIG?

 • 38 gram Bitter & Real FUNKY  of  FULL BODY  filterkoffie!!
 • water 92ºC
 • French Press
 • Grinder
 • Weegschaal met timer
 • Houten lepel

HOE GEBRUIK IK MIJN FRENCH PRESS?

STAP 1 – OPWARMEN
Verwarm de French Press door hem om te spoelen met heet water.

STAP 2 – WEGEN & MALEN
Neem dan 38 gram koffie en 590 ml water.
Na het wegen maal je de koffie. Dit doe je best grof, zodat de koffie ongeveer zo grof is als broodkruim.

STAP 3 – WATER
Gooi de koffie in de French Press op de weegschaal. Vergeet deze niet op 0 te zetten. Start de timer en begin met schenken! Zorg dat je over het hele koffie oppervlak schenkt zodat er geen droge plekken overblijven.
Stop als de Press half vol is!

STAP 4 – BREAK & STIR
Als de timer bij 1:00 is breek je de bovenste laag (the crust) met een lepel of spatel en spatel je deze bovenste laag een paar keer om.

STAP 5 – MEER WATER!
Schenk de resterende 300 ml water nu op, zodat je weegschaal 590 gram aangeeft.
Na het schenken zet je de bovenkant op de Press en laat je de koffie nog eventjes brewen.

STAP 6 – PRESS
Staat de timer op 4 min? Dan is het tijd om te pressen! Haal de french press van de weegschaal af en duw de plunger helemaal naar beneden.

STAP 7 – READY
De koffie kan gedronken worden!

Laat de koffie niet langer in de French Press zitten om overextractie te voorkomen. Als de koffie te lang in aanraking blijft met het koffiebed, blijft er namelijk extractie plaatsvinden en dit zorgt voor een bitter bakkie!

STAP 8 – KOFFIE VERKEERD
Wist je dat een koffie verkeerd officieel met French Press koffie gemaakt wordt?
Neem 1 deel van deze brew, en één deel warme (of gestoomde) melk en voilá!

LIKE IT MILKY?
Dit vinden wij het allerlekkerst met biologische volle melk of Oatly barista edition. Zie hier het recept voor FOAM AT HOME!


© COPYRIGHT Bitter & Real since 2014