Category: Espresso

Warme zonnige dagen vragen natuurlijk om verfrissende koude drankjes.
Iced Coffee is hiervoor een ideale optie! Het is super simpel. Zet je favoriete espresso of filterkoffie en ice it up!

Kies je voor een iced filter, iced espresso of een iced flat white? Of wil je wat extra sparkle en ga je voor een mega frisse espresso & tonic? Hieronder vind je een aantal van onze lievelings ijskoffies.  So take your pick and enjoy!

ICED FILTER

Gebruik voor het zetten van je ‘iced filter’ een V60 of Aeropress. Pas de koffie/water verhouding iets aan maar volg verder het recept. Omdat je de brew op ijs laat lopen moet je een iets sterker filterbakkie zetten. Anders wordt je iced filter te slap!

Iced V60:
10 ijsklontjes in je kan
26 gr. koffie
250 ml water om op te schenken.

Iced AeroPress:
5 ijsklontjes in je glas
17 gr. koffie
140 ml water om op te schenken.

ICED FLAT WHITE

Doe 5 ijsklontjes in een glas. Make it milky en doe er 100 ml volle bio melk of OAT MILK bij. Laat nu een dubbele espresso direct in het glas over het ijs en de melk lopen. Rietje erin en je iced flat white is ready to go!

Houd je van een iets minder sterk bakkie? Kies dan voor een iced cappuccino door maar 1 shot espresso te gebruiken.

Don’t like it milky? Maak dan een iced black.  Voeg in plaats van melk, koud water toe (100 ml).

AFFOGATO

Heb je zin in something guilty, creamy en sweet? Dan is een Affogato wat je nodig hebt! ‘Affogato’ is Italiaans voor verdronken.

Verdrink 2 bolletjes vanille roomijs in een dubbele espresso, en top het af met een toefje ongezoete slagroom.

Ook heel lekker met hazelnoot roomijs by the way, en het perfecte dessert na een fancy diner!

ESPRESSO – TONIC

Last but definetely not least.. de ESPRESSO & TONIC! 
Wij vinden deze ijskoffie vooral mega lekker met wat fruitigere koffies, bijvoorbeeld een ‘washed’ koffie uit Ethiopië.

Doe 5 ijsklontjes in een glas en schenk er 100 ml tonic overheen. Laat vervolgens je korte espresso direct in op het ijs en de tonic lopen. Serveer met een lepeltje. Roer zachtjes om te mengen, niet te hard want dan gaat het schuimen!

ESPRESSO
We love espresso’s! Vooral double shots natuurlijk! #yeahfordoubleshots
Wanneer je na een beetje experimenteren de maling, temperatuur en doorlooptijd perfect ingesteld hebt, krijg je super lekkere, gebalanceerde shots. Wij houden erg van korte espresso’s. Dit recept is dus voor een tamelijk geconcentreerd bakkie.
Deze shots zijn ook de perfecte basis voor verschillende melkkoffies. Cortadootjes, cappuccino’s of onze all time favourite.. de flat white.. Get brewin’!

De verhouding die wij als standaard recept aanhouden voor een dubbele espresso is:
18,5 gram koffie in X 38 gram espresso uit.
De ideale watertemperatuur voor je espressomachine is 93ºC

WAT HEB IK NODIG?

  • Bitter & Real  FUNKY  of  FULL BODY  espresso!
  • Espressomachine
  • Grinder
  • Dubbele portafilter
  • Tamper
  • Weegschaal
  • Timer

HOE ZET IK EEN GOEDE ESPRESSO?

STAP 1
Zorg dat je portafilter goed schoon en droog is. Maal 18,5 gram koffie (zo fijn als fijn zeezout) in de portafilter. Tik de portafilter een keertje tegen je hand zodat de koffie zich wat beter verdeelt en strijk het daarna glad met je vinger. Gebruik daarna de tamper om de koffie aan te drukken. Let hier goed op dat je recht tampert zodat je geen scheef koffiebed krijgt.

STAP 2
Laat eerst een beetje water door de groep van je machine lopen. Draai daarna de portafilter in de machine.

STAP 3
Zet het shot meteen aan (en start de timer als die niet op de machine zelf zit). De espresso begint na een paar seconden te lopen en de stroom zou er uit moeten zien als een muizenstaartje. De ideale extractie tijd ligt tussen de 25 – 30 seconden.
Duurt het veel te lang? Probeer dan wat grover te malen. Gaat het veel te snel? Zet de grinder wat fijner, maar zorg dat het gewicht hetzelfde blijft.

STAP 4
Je DOUBLE SHOT is ready to go!

LIKE IT MILKY?
Dit vinden wij het allerlekkerst met biologische volle melk of Oatly barista edition.
Stoom de melk op tot glanzend microfoam van 55 ºC en oefen met je latte art skills! Hartjes, rosetta’s of misschien zelfs zwaantjes..

De funky koffies hebben wat meer zuren, en zullen je melkkoffie een soort milkshake vibe geven.
De full body koffies hebben meer chocolade tonen, en zorgen voor een chocolademelk vibe in de melkkoffie.






© COPYRIGHT Bitter & Real since 2014