Category: Espresso

Een heerlijke melkkoffie at home is gelukkig niet alleen weggelegd voor de gelukkigen die thuis een espressomachine met goede stoomfunctie hebben staan. Er zijn verschillende manieren waarmee je relatief makkelijk verbazingwekkend mooie melk voor je koffie kan maken, gewoon vanuit je eigen keuken. Niet helemaal hetzelfde als gestoomde melk met een espressomachine natuurlijk, maar zeker een goed alternatief. Onze favoriet: melk schuimen met een French Press, of een cafetière.

WAT HEB IK NODIG?

 • French Press of cafetière
 • (Biologische) volle melk
 • Pannetje
 • Thermometer
 • Taps toelopend melkkannetje met schenktuit

 

HOE MAAK IK ZO’N GESCHUIMD MELKJE MET EEN FRENCH PRESS?

STAP 1 – VOORBEREIDING

Vul je pannetje met een laagje melk.

STAP 2 – MELK OPWARMEN

Zet het pannetje met melk op een warmtebron en verwarm tot 60 °C. Meet dit met je thermometer (zodat je de melk niet kapot maakt, meer hierover bij MELK, in de brew school)

STAP 3 – FOAM IT

Giet de opgewarmde melk in de French Press of cafetière, vul tot ongeveer 1/3e. Doe de deksel erop en beweeg de plunger op en neer in de melk. Dit hoeft niet heel vaak en heel wild: zo’n 10 keer rustig op en neer is voldoende voor een prima schuimlaagje.

 

STAP 4 – WALSEN

Giet de geschuimde melk vanuit de cafetière in je melkkannetje en walsen maar: deze roterende beweging met het melkkannetje zorgt ervoor dat je melk en schuim goed mengen. Sla eventueel de grote bellen uit de melk (zie MELK STOMEN).

STAP 5 – SCHENKEN

Schenk een klein gedeelte van het lobbige schuim weg, wals nog een keer en prepare voor latte art!

De mokkapot (ook bekend als espressopotje of percolator, al is dit laatste niet helemaal juist, zie onze fun fact hieronder) is een heel toegankelijke zetmethode als je thuis of op vakantie koffie wil maken. Qua smaak komt de koffie uit een mokkapot in de buurt van een americano, maar dan wat minder zacht.

De mokkapot is een vorm van slow coffee. Voor dit recept gebruiken wij een filterkoffie, omdat hierin de fruitige tonen wat meer overeind blijven.

Een kleine side note: de mokkapot is niet onze favoriete zetmethode. Door de lange extractie en oncontroleerbare temperatuur krijg je snel heftige bitters. Mocht je eens wat anders willen proberen, dan zijn de AeroPress en de French Press goede alternatieven (in dezelfde prijsklasse).

WAT HEB IK NODIG?

 • 16 gram Bitter & Real funky of full body filter roast!
 • Mokkapot (wij gebruiken voor dit recept een tweepersoons versie)
 • Grinder
 • Water

 

Fun fact: een mokkapot wordt vaak een percolator genoemd, maar het zijn eigenlijk twee hele verschillende zetmethodes. Bij een mokkapot, of espressopotje, wordt het water door stoom omhoog door de koffie geperst. Bij een percolator sijpelt het water van bovenaf door de koffie heen.

HOE MAAK IK ZO’N MAKKELIJK EN SNEL BAKKIE?

STAP 1 – VOORBEREIDING

Kook het water.

STAP 2 – MALEN

Maal de funky of full body filter roast op een fijne maalgraad: net iets grover dan voor een espresso. Dus niet súúúúper fijn, maar super fijn.

STAP 3 – IN ELKAAR ZETTEN

Vul het waterreservoir met het gekookte water tot net onder het ventiel (niet erboven, in verband met de druk die erop komt te staan). Pas op: dit is heet! VERGEET GEEN THEEDOEK, PANNENLAP, OVENWANT OF EEN ANDER SOORT BESCHERMEND STOFJE TE GEBRUIKEN ALS JE HET WATERRESERVOIR MET HEET WATER HEBT GEVULD.

Vul de filter tot de rand met fijngemalen koffie en strijk de koffie een beetje glad met je vinger. Druk niet aan! Plaats de filter in het waterreservoir.

Draai het schenkkannetje erop.

STAP 4 – EXTRACTIE

Zet de mokkapot op een warmtebron. Kies voor een medium stand van je warmtebron. En nu: wait for it!

STAP 5 – DONE

Haal de mokkapot van de warmtebron zodra deze begint te pruttelen. Om de extractie helemaal te stoppen, kun je het waterreservoir onder een koude kraan koelen (optioneel).

LIKE IT MILKY?
Dit vinden wij het allerlekkerst met biologische volle melk of Oatly barista edition. Zie hier het recept voor FOAM AT HOME!

Deze ijskoffie is een van onze all time favorites. Kan ook bijna niet anders met ingrediënten als espresso, tonic en ijs: what’s not to love?! Wij vinden hem vooral mega lekker met wat fruitigere koffies, bijvoorbeeld een ‘washed’ koffie uit Ethiopië.

 

WAT HEB IK NODIG?

  • Een enkele espresso (wij gebruiken voor dit recept het liefst een FUNKY espresso)
  • 100 gr. ijsklontjes (+/- 6 stuks)
  • 100 ml tonic

HOE MAAK IK EEN ESPRESSO & TONIC?

STAP 1
Doe je ijsklontjes in een glas en schenk de tonic erbij.

STAP 2
Maak je espresso: maal 18,5 gram koffie in de portafilter. De maling moet ongeveer zo fijn zijn als zeezout. Gebruik daarna de tamper om de koffie aan te drukken. Let op dat je recht tampert zodat je geen scheef koffiebed krijgt.

STAP 3
Laat vervolgens je korte espresso direct in het glas op het ijs en de tonic lopen. Een korte espresso heeft een input van ongeveer 76 ml water en een output van 38 ml water en de ideale extractie tijd ligt tussen de 25-30 sec.

STAP 4
Serveer met een rietje. Roer om te mengen, maar niet te hard: dan gaat het schuimen!

Heb je geen espressomachine? No problemo!

Maak dan een variatie op basis van een iced filter of een cold brew. Maak hier gebruik van een 50/50 verhouding van tonic en koffie. 

Warme, zonnige dagen vragen om verfrissende, koude drankjes. Een van onze milky favorieten: de iced flat white!

De iced flat white is een ijskoffie met twee shots espresso. Vind je een iced flat white iets te sterk? Probeer dan een iced cappuccino: volg onderstaand recept maar gebruik in plaats van een dubbel shot espresso één shot espresso. Don’t like it milky? Maak dan een iced black, en vervang de melk in het recept door koud water (100 ml).

 

 

WAT HEB IK NODIG?

  • Dubbele espresso (liefst van een FUNKY KOFFIE)
  • 100 gr. ijsklontjes (+/- 6 ijsklontjes)
  • 100 ml bio volle melk of OAT MILK

HOE MAAK IK MIJN FLAT WHITE ICY?

STAP 1
Doe de ijsklontjes in een glas en voeg de melk toe. Schuim een beetje melk op en schenk een klein laagje over de koude melk of schuim je koude melk eerst in een french press. Dit schuimlaagje maakt je iced koffie straks extra creamy.

STAP 2
Voor een iced flat white gebruik je twee shots espresso. Wij gebruiken hier 18,5 gram koffie voor een dubbele espresso.
Laat de koffie direct in het glas met ijs en melk lopen.

STAP 3
Doe een rietje erin, roer zachtjes en enjoy!

Wij maken onze iced koffies het liefst met Ethiopische koffie: deze koffie is erg fruitig en heeft veel zoete tonen en weinig bitters. Wil je je ijskoffie toch iets zoeter? In een koude drank lost suiker niet zo makkelijk op als in een warme vloeistof, gebruik daarom voor een iced koffie suikersiroop in plaats van suiker.


© COPYRIGHT Bitter & Real since 2014