Category: Cold Coffee

Deze ijskoffie is een van onze all time favorites. Kan ook bijna niet anders met ingrediënten als espresso, tonic en ijs: what’s not to love?! Wij vinden hem vooral mega lekker met wat fruitigere koffies, bijvoorbeeld een ‘washed’ koffie uit Ethiopië.

 

WAT HEB IK NODIG?

  • Een enkele espresso (wij gebruiken voor dit recept het liefst een FUNKY espresso)
  • 100 gr. ijsklontjes (+/- 6 stuks)
  • 100 ml tonic

HOE MAAK IK EEN ESPRESSO & TONIC?

STAP 1
Doe je ijsklontjes in een glas en schenk de tonic erbij.

STAP 2
Maak je espresso: maal 18,5 gram koffie in de portafilter. De maling moet ongeveer zo fijn zijn als zeezout. Gebruik daarna de tamper om de koffie aan te drukken. Let op dat je recht tampert zodat je geen scheef koffiebed krijgt.

STAP 3
Laat vervolgens je korte espresso direct in het glas op het ijs en de tonic lopen. Een korte espresso heeft een input van ongeveer 76 ml water en een output van 38 ml water en de ideale extractie tijd ligt tussen de 25-30 sec.

STAP 4
Serveer met een rietje. Roer om te mengen, maar niet te hard: dan gaat het schuimen!

Heb je geen espressomachine? No problemo!

Maak dan een variatie op basis van een iced filter of een cold brew. Maak hier gebruik van een 50/50 verhouding van tonic en koffie. 

Warme, zonnige dagen vragen om verfrissende, koude drankjes. Een van onze milky favorieten: de iced flat white!

De iced flat white is een ijskoffie met twee shots espresso. Vind je een iced flat white iets te sterk? Probeer dan een iced cappuccino: volg onderstaand recept maar gebruik in plaats van een dubbel shot espresso één shot espresso. Don’t like it milky? Maak dan een iced black, en vervang de melk in het recept door koud water (100 ml).

 

 

WAT HEB IK NODIG?

  • Dubbele espresso (liefst van een FUNKY KOFFIE)
  • 100 gr. ijsklontjes (+/- 6 ijsklontjes)
  • 100 ml bio volle melk of OAT MILK

HOE MAAK IK MIJN FLAT WHITE ICY?

STAP 1
Doe de ijsklontjes in een glas en voeg de melk toe. Schuim een beetje melk op en schenk een klein laagje over de koude melk of schuim je koude melk eerst in een french press. Dit schuimlaagje maakt je iced koffie straks extra creamy.

STAP 2
Voor een iced flat white gebruik je twee shots espresso. Wij gebruiken hier 18,5 gram koffie voor een dubbele espresso.
Laat de koffie direct in het glas met ijs en melk lopen.

STAP 3
Doe een rietje erin, roer zachtjes en enjoy!

Wij maken onze iced koffies het liefst met Ethiopische koffie: deze koffie is erg fruitig en heeft veel zoete tonen en weinig bitters. Wil je je ijskoffie toch iets zoeter? In een koude drank lost suiker niet zo makkelijk op als in een warme vloeistof, gebruik daarom voor een iced koffie suikersiroop in plaats van suiker.

Je doorloopt bij het maken van een iced filter ongeveer dezelfde stappen als bij het recept van een ‘normale’ filter koffie. Het grote verschil is dat je een deel van het water in de vorm van ijsklontjes in het kannetje doet. Omdat je de brew op ijs laat lopen moet je een iets sterker filterbakkie zetten. Anders wordt je iced filter te slap, en dat willen we natuurlijk niet!
In deze guide maken we de iced filters met een V60 en een AeroPress maar natuurlijk kan je ook spelen met ijs en andere zetmethoden!

Met behulp van onderstaande recepten kun je jouw filterbakkie omtoveren tot een verfrissende ijskoffie!

 

Iced V60

Wat heb ik nodig?

  • 26 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 200 ml water, 92°C
  • 200 gr. ijsklontjes (+/- 12 stuks)
  • V60 filter
  • V60 filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Kannetje of grote mok
  • Ketel met gooseneck

Hoe maak ik zo’n verfrissende V60 iced filter? 

STAP 1 – FILTER
Zet je V60 bovenop het kannetje op je weegschaal. Plaats het filterpapier in de V60 en schenk wat heet water over de filter tot het gehele oppervlak vochtig is. Dit doe je om te voorkomen dat de papiersmaak van de filter in je koffie gaat zitten. Vergeet na deze stap niet je kannetje weer te legen!

STAP 2 – GRINDING
Maal de 26 gram koffie iets fijner dan dat je voor een normale V60 zou doen. Zeg maar medium fijn. Doordat je de koffie wat fijner maalt zal de koffie met minder water ongeveer in 3 minuten doorlopen. Gooi de gemalen koffie in je V60 en shake een beetje om de koffie gelijkmatig te verdelen

STAP 3 – ICE IT UP
Vul je kannetje met de ijsklontjes.

STAP 3 – BLOOM!
Start de timer en schenk 30 gram water over de koffie. Begin in het midden en schenk het water vanuit het midden in een spiraalbeweging op. Zorg dat alle koffie doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is. Yeeah!

STAP 4: SCHENKEN
Nu is het pouring time! Schenk het water op in een langzame spiraalbeweging in porties van +/- 70 gram. Wacht tussen de porties door 10 – 15 seconden om te zorgen voor een gelijkmatige extractie. Vermijd hierbij lichte plekjes en schenk juist over de donkere. Ga door tot de weegschaal 200 gram aangeeft bij ongeveer 2.00 minuten, en wacht tot al het water doorgelopen is. De brew koelt direct of als het uit de filter loopt, waardoor de koffie extra fris en fruitig smaakt!

STAP 5: ENJOY
Bij 3.00 minuten is de brew klaar!

 

Iced AeroPress

Wat heb ik nodig? 

  • 17 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 120 ml water, 87ºC
  • 120 gr. ijsklontjes (+/- 8 stuks)
  • AeroPress
  • AeroPress filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Mok
  • Ketel met gooseneck

Hoe brew ik een icy AeroPress? 


STAP 1 – GRIND
Weeg 17 gram koffie en maal de koffie ongeveer net zo fijn als zeezout.

STAP 2 – GET THE PRESS READY
Steek het smalle gedeelte van de AeroPress een halve centimeter in de brede cilinder. Zet je AeroPress ondersteboven op je weegschaal. Doe het filterpapier in de deksel en rinse deze boven je mok.

STAP 3 – GOOI DE KOFFIE ERIN
Gooi vervolgens de koffie in de AeroPress, schud even om de grounds te verdelen.

STAP 5 – ICE ICE
Vul je glas met de ijsklontjes. Doordat je het ijs al in het glas doet, koelt je brew meteen af na het pressen. Dit maakt je koffie extra juicy en fris!

STAP 4 – POUR, SWIRL, BLOOM
Start de timer. Schenk 17 gram water over de koffie. Swirl de AeroPress om te zorgen dat je de grounds helemaal verzadigt. Wacht tot je timer op 30 seconden staat. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is! Yeeah!

STAP 4 – POUR!
Schenk na het bloomen de resterende 103 gram water op. Schenk langzaam en in cirkels. Als de timer op 1.30 minuten staat ben je klaar met schenken. Gooi het water wat nog in de mok zit eruit en get ready…..

STAP 5 – TURN & PRESS!
Bij 2 minuten schroef je de deksel op de press en draai je hem in een snelle beweging om. Zet hem op je mok en start pressing! Duw in 30 seconden de bovenkant naar beneden. Doe dit met je handen vlak op elkaar, zonder je pols je buigen, zo zal je niet te hard pressen.
Stop als je een sissend geluid hoort, trek de ‘plunger’ een tikje terug en klaar.

Enjoy de juicy brew!

We LOVE Cold Brew!


Cold Brewed koffie is anders dan alle andere iced koffies. Het brewing process is totaal anders dan traditionele brewing methodes en dit zorgt voor een super zachte koffie met weinig bitters en veel frisse, zure tonen.
Bij een cold brew wordt de koffie, zoals de naam misschien al zegt, koud geëxtraheerd. Doordat de koffie niet in contact komt met heet water, worden de stoffen die een koffie wat bitterder kunnen maken niet opgenomen. De zoetere en zachtere smaken zijn juist wel oplosbaar in koud water! Hierdoor ontstaat er bij een cold brew een compleet ander smaak profiel!

Super sweet, juicy en tasty!

 

Wat heb ik nodig?

  • Bitter & Real FUNKY  of  FULL BODY  filterkoffie!!
  • Een French Press
  • Weegschaal
  • Water op kamertemperatuur
  • Grinder
  • Lepel
  • 4 ijsklontjes

Hoe maak ik een cold brew?

STAP 1: WEEG EN GRIND
Neem 60 gram koffie en 600 ml water. Na het wegen maal je de koffie. Dit doe je best grof, zodat de koffie ongeveer zo grof is als broodkruim.

STAP 2:  WATER
Gooi de koffie in de French Press en begin met schenken! Schenk in een langzame spiraal en zorg dat je over het hele koffie oppervlak schenkt zodat er geen droge plekken overblijven.
Gebruik als het nodig is de lepel om de koffie die nog aan het oppervlak drijft, goed onder te dompelen.

STAP 3: WAITING TIME
Duw de plunger nog niet naar beneden! Zet je French Press in de koelkast en wacht 12 uur. Dit duurt lang, maar heb geduld want de lange extractie tijd zorgt voor een koffie met mega veel sweetness.

STAP 4: PRESS
Het wachten is voorbij en het is tijd om te pressen. Duw de plunger helemaal naar beneden!

STAP 5: SIPPING
Schenk de koffie in een glas met ijsklontjes. Time to sip your homemade coldbrew!
NITRO INFUSION: giet de cold brew in een slagroomspuit met een stikstofgas partoon, even schudden en voilá, NITRO COLD BREW!

 


© COPYRIGHT Bitter & Real since 2014