V60 filter

Filter Coffee

HARIO V60
De Hario V60 is een mega toffe zetmethode voor mensen die op zoek zijn naar de perfecte pour. In 3 tot 4 minuten brew je een super tasty, kraakhelder koffietje. Bij de V60 proef je namelijk alle heldere smaken en aroma’s van de koffie. De ribbels in de glazen filter zorgen voor kanaaltjes tussen het papier en de filter. Deze ‘bypass’ zorgt ervoor dat er ook koffie van boven in de brew kan ontsnappen, en er minder overextractie plaatsvindt.

WAT HEB IK NODIG?

  • 26 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 400 ml water, 92°C
  • V60 filter
  • V60 filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Kannetje of grote mok
  • Ketel met gooseneck

HOE MAAK IK ZO’N KICK – ASS FILTERBAKKIE?

STAP 1 – FILTER
Zet je V60 bovenop het kannetje. Plaats het filterpapier in de V60 en schenk wat heet water over de filter tot het gehele oppervlak vochtig is. Dit doe je om te voorkomen dat de papiersmaak van de filter in je koffie gaat zitten. Vergeet na deze stap niet je kannetje weer te legen!

STAP 2 – GRINDING
Maal 26 gram koffie (ongeveer zo fijn als gewoon keukenzout) en gooi dit in de V60. Je kunt de V60 een beetje shaken om de koffie gelijkmatig te verdelen. Zet hierna op de weegschaal en zet je weegschaal op 0.

STAP 3 – BLOOM!
Start de timer en schenk 52 gram water over de koffie. Begin in het midden en schenk het water vanuit het midden in een spiraalbeweging op. Zorg dat alle koffie doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is. Yeeah!

STAP 4: SCHENKEN
Nu is het pouring time! Schenk het water op in een langzame spiraalbeweging in porties van +/- 100 gram. Wacht tussen de porties door 10 – 15 seconden om te zorgen voor een gelijkmatige extractie. Vermijd hierbij lichte plekjes en schenk juist over de donkere. Ga door tot de weegschaal 400 gram aangeeft bij ongeveer 2.30 minuten, en wacht tot al het water doorgelopen is.

STAP 5: ENJOY
Bij 3:00-4:00 minuten zou je brew klaar moeten zijn.
Duurt het veel langer? Maal dan wat grover. Loopt het water veel te snel door? Zet de grinder wat fijner.
NOW SIP IT!
Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides