Mokkapot

Filter Coffee / Espresso

De mokkapot (ook bekend als espressopotje of percolator, al is dit laatste niet helemaal juist, zie onze fun fact hieronder) is een heel toegankelijke zetmethode als je thuis of op vakantie koffie wil maken. Qua smaak komt de koffie uit een mokkapot in de buurt van een americano, maar dan wat minder zacht.

De mokkapot is een vorm van slow coffee. Voor dit recept gebruiken wij een filterkoffie, omdat hierin de fruitige tonen wat meer overeind blijven.

Een kleine side note: de mokkapot is niet onze favoriete zetmethode. Door de lange extractie en oncontroleerbare temperatuur krijg je snel heftige bitters. Mocht je eens wat anders willen proberen, dan zijn de AeroPress en de French Press goede alternatieven (in dezelfde prijsklasse).

WAT HEB IK NODIG?

  • 16 gram Bitter & Real funky of full body filter roast!
  • Mokkapot (wij gebruiken voor dit recept een tweepersoons versie)
  • Grinder
  • Water

 

Fun fact: een mokkapot wordt vaak een percolator genoemd, maar het zijn eigenlijk twee hele verschillende zetmethodes. Bij een mokkapot, of espressopotje, wordt het water door stoom omhoog door de koffie geperst. Bij een percolator sijpelt het water van bovenaf door de koffie heen.

HOE MAAK IK ZO’N MAKKELIJK EN SNEL BAKKIE?

STAP 1 – VOORBEREIDING

Kook het water.

STAP 2 – MALEN

Maal de funky of full body filter roast op een fijne maalgraad: net iets grover dan voor een espresso. Dus niet súúúúper fijn, maar super fijn.

STAP 3 – IN ELKAAR ZETTEN

Vul het waterreservoir met het gekookte water tot net onder het ventiel (niet erboven, in verband met de druk die erop komt te staan). Pas op: dit is heet! VERGEET GEEN THEEDOEK, PANNENLAP, OVENWANT OF EEN ANDER SOORT BESCHERMEND STOFJE TE GEBRUIKEN ALS JE HET WATERRESERVOIR MET HEET WATER HEBT GEVULD.

Vul de filter tot de rand met fijngemalen koffie en strijk de koffie een beetje glad met je vinger. Druk niet aan! Plaats de filter in het waterreservoir.

Draai het schenkkannetje erop.

STAP 4 – EXTRACTIE

Zet de mokkapot op een warmtebron. Kies voor een medium stand van je warmtebron. En nu: wait for it!

STAP 5 – DONE

Haal de mokkapot van de warmtebron zodra deze begint te pruttelen. Om de extractie helemaal te stoppen, kun je het waterreservoir onder een koude kraan koelen (optioneel).

LIKE IT MILKY?
Dit vinden wij het allerlekkerst met biologische volle melk of Oatly barista edition. Zie hier het recept voor FOAM AT HOME!
Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides