Water extraheert de smaken uit je koffie: dit betekent dat de gemalen koffiebonen hun smaak afgeven als ze in aanraking zijn met water.
Het is belangrijk dat je koffie niet te lang en niet te kort doorloopt. Wanneer je koffie te kort doorloopt krijg je onderextractie, en wanneer je brew te langzaam doorloopt spreken we van overextractie. Onderextractie herken je door een onaangename zure smaak of platte smaak en overextractie kenmerkt zich door een onaangename bittere smaak.
Dit komt doordat koffie zijn smaken niet allemaal gelijkmatig afgeeft: We zoeken dus een gulden middenweg!
Door je koffie fijner of grover te malen, kan je ervoor zorgen dat je koffie langer of korter doorloopt en vergroot of verklein je het oppervlak van de koffie dat in aanraking komt met water. Als de koffie heel grof is gemalen, zal het water er sneller doorheen lopen omdat er minder weerstand is dan wanneer de koffie fijn is gemalen. Fijner gemalen koffie geeft meer weerstand waardoor het water minder snel doorloopt en er meer smaken geëxtraheerd worden.
Daarnaast betekent fijner gemalen koffie óók een groter oppervlakte koffie dat in aanraking komt met water. Hierdoor geeft fijnere koffie sneller smaak af dan grover gemalen koffie: bij grof gemalen koffie is er minder oppervlak van de koffie dat in aanraking komt met water, waardoor de koffie dus minder snel zijn smaak afgeeft.
Het is meestal niet mogelijk om voor een nieuwe koffie of zetmethode meteen de juiste maling te bepalen. Probeer een aantal instellingen en proef.
Let wel op dat je koffie gewicht en water temperatuur en gewicht hetzelfde zijn om het verschil te kunnen proven.
Met dit lijstje kun je achter komen of je de molen groven of juist fijner moet stellen. Wil je meer weten over extractie ga naar EXTRACTIE in de ONLINE BREW SCHOOL.
Zet je molen fijner wanneer:
Zet je molen grover wanneer:
Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School
En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg 10% korting op je koffie bestelling.