Koffiemolens

Brew School / Coffee Beans
Een goede koffiemolen is belangrijk voor het zetten van een lekker gebalanceerd bakkie.

 

Je hebt molens met mesjes en met maalschijven. Bij molens met mesjes kan je de maalgraad niet altijd instellen en is de maalgraad vaak een kwestie van timing. Hoe langer je de bonen maalt, hoe fijner ze worden. Maalschijven vind je over het algemeen bij de wat duurdere molens. Hierbij is de maalgraad vaak beter verdeeld en is het makkelijker de maalgraad in te stellen.

Handmolen met porseleinen maalschijven.

Over het algemeen geldt: hoe beter je molen, hoe preciezer je de koffie kan malen en hoe uniformer de maalgraad is. Een uniforme maalgraad betekent dat alle gemalen koffiedeeltjes even fijn zijn. Omdat alle deeltjes even groot zijn, kan je de brew goed controleren. Dit zorgt voor een gebalanceerde koffie.

Bij een iets minder goede molen kán het zijn dat de maalgraad divers is en hierdoor niet consistent: dit betekent dat er fijne en grove deeltjes door elkaar zitten. Dit geeft bij een brew vaak een combinatie van onderextractie, overextractie en goede extractie. In je bakkie kan dit voor een combinatie van heftige bitters van de overextractie en de meer zurige tonen van onderextractie zorgen. Omdat de maalgraad niet consistent is zul je ook niet twee keer precies hetzelfde bakkie hebben. Ook kan het zijn dat je je bonen grof maalt, maar dat er na je brew toch een modderig laagje op je filter achterblijft.

koffiebed na het brewen. V.l.n.r. te fijn, goed, te grof.

Hoewel het dus veel makkelijker is om een lekker gebalanceerd koffietje te maken met goede koffieattributen, betekent dat niet dat je per se de beste attributen nodig hebt voor een lekker bakkie. Het belangrijkste is vooral dát je een koffiemolen hebt en je koffie vers kunt malen: dit beïnvloedt de smaak van je koffie namelijk enorm. Voorgemalen koffie verliest binnen 15 minuten na het malen wel 60% van zijn aroma’s!

 

In de webshop vind je onze favoriete koffiemolens. De Hario Skerton is een tof simpel instapmodel, de Comandante een next level handmolen en de Vario Mahlkönig is een super-advanced-elektronische-koffiegadget voor de echte koffienerds.
Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides