Iced Filter

Cold Coffee / Filter Coffee

Je doorloopt bij het maken van een iced filter ongeveer dezelfde stappen als bij het recept van een ‘normale’ filter koffie. Het grote verschil is dat je een deel van het water in de vorm van ijsklontjes in het kannetje doet. Omdat je de brew op ijs laat lopen moet je een iets sterker filterbakkie zetten. Anders wordt je iced filter te slap, en dat willen we natuurlijk niet!
In deze guide maken we de iced filters met een V60 en een AeroPress maar natuurlijk kan je ook spelen met ijs en andere zetmethoden!

Met behulp van onderstaande recepten kun je jouw filterbakkie omtoveren tot een verfrissende ijskoffie!

 

Iced V60

Wat heb ik nodig?

    • 26 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
    • 200 ml water, 92°C
    • 200 gr. ijsklontjes (+/- 12 stuks)
    • V60 filter
    • V60 filterpapier
    • Grinder
    • Weegschaal met timer
    • Kannetje of grote mok
    • Ketel met gooseneck

Hoe maak ik zo’n verfrissende V60 iced filter? 

STAP 1 – FILTER
Zet je V60 bovenop het kannetje op je weegschaal. Plaats het filterpapier in de V60 en schenk wat heet water over de filter tot het gehele oppervlak vochtig is. Dit doe je om te voorkomen dat de papiersmaak van de filter in je koffie gaat zitten. Vergeet na deze stap niet je kannetje weer te legen!

STAP 2 – GRINDING
Maal de 26 gram koffie iets fijner dan dat je voor een normale V60 zou doen. Zeg maar medium fijn. Doordat je de koffie wat fijner maalt zal de koffie met minder water ongeveer in 3 minuten doorlopen. Gooi de gemalen koffie in je V60 en shake een beetje om de koffie gelijkmatig te verdelen

STAP 3 – ICE IT UP
Vul je kannetje met de ijsklontjes.

STAP 3 – BLOOM!
Start de timer en schenk 30 gram water over de koffie. Begin in het midden en schenk het water vanuit het midden in een spiraalbeweging op. Zorg dat alle koffie doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is. Yeeah!

STAP 4: SCHENKEN
Nu is het pouring time! Schenk het water op in een langzame spiraalbeweging in porties van +/- 70 gram. Wacht tussen de porties door 10 – 15 seconden om te zorgen voor een gelijkmatige extractie. Vermijd hierbij lichte plekjes en schenk juist over de donkere. Ga door tot de weegschaal 200 gram aangeeft bij ongeveer 2.00 minuten, en wacht tot al het water doorgelopen is. De brew koelt direct of als het uit de filter loopt, waardoor de koffie extra fris en fruitig smaakt!

STAP 5: ENJOY
Bij 3.00 minuten is de brew klaar!

 

Iced AeroPress

Wat heb ik nodig? 

    • 17 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
    • 120 ml water, 87ºC
    • 120 gr. ijsklontjes (+/- 8 stuks)
    • AeroPress
    • AeroPress filterpapier
    • Grinder
    • Weegschaal met timer
    • Mok
    • Ketel met gooseneck

Hoe brew ik een icy AeroPress? 


STAP 1 – GRIND
Weeg 17 gram koffie en maal de koffie ongeveer net zo fijn als zeezout.

STAP 2 – GET THE PRESS READY
Steek het smalle gedeelte van de AeroPress een halve centimeter in de brede cilinder. Zet je AeroPress ondersteboven op je weegschaal. Doe het filterpapier in de deksel en rinse deze boven je mok.

STAP 3 – GOOI DE KOFFIE ERIN
Gooi vervolgens de koffie in de AeroPress, schud even om de grounds te verdelen.

STAP 5 – ICE ICE
Vul je glas met de ijsklontjes. Doordat je het ijs al in het glas doet, koelt je brew meteen af na het pressen. Dit maakt je koffie extra juicy en fris!

STAP 4 – POUR, SWIRL, BLOOM
Start de timer. Schenk 17 gram water over de koffie. Swirl de AeroPress om te zorgen dat je de grounds helemaal verzadigt. Wacht tot je timer op 30 seconden staat. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is! Yeeah!

STAP 4 – POUR!
Schenk na het bloomen de resterende 103 gram water op. Schenk langzaam en in cirkels. Als de timer op 1.30 minuten staat ben je klaar met schenken. Gooi het water wat nog in de mok zit eruit en get ready…..

STAP 5 – TURN & PRESS!
Bij 2 minuten schroef je de deksel op de press en draai je hem in een snelle beweging om. Zet hem op je mok en start pressing! Duw in 30 seconden de bovenkant naar beneden. Doe dit met je handen vlak op elkaar, zonder je pols je buigen, zo zal je niet te hard pressen.
Stop als je een sissend geluid hoort, trek de ‘plunger’ een tikje terug en klaar.

Enjoy de juicy brew!




Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides