Espresso

Espresso

ESPRESSO
We love espresso’s! Vooral double shots natuurlijk! #yeahfordoubleshots
Wanneer je na een beetje experimenteren de maling, temperatuur en doorlooptijd perfect ingesteld hebt, krijg je super lekkere, gebalanceerde shots. Wij houden erg van korte espresso’s. Dit recept is dus voor een tamelijk geconcentreerd bakkie.
Deze shots zijn ook de perfecte basis voor verschillende melkkoffies. Cortadootjes, cappuccino’s of onze all time favourite.. de flat white.. Get brewin’!

De verhouding die wij als standaard recept aanhouden voor een dubbele espresso is:
18,5 gram koffie in X 38 gram espresso uit.
De ideale watertemperatuur voor je espressomachine is 93ºC

WAT HEB IK NODIG?

  • Bitter & Real  FUNKY  of  FULL BODY  espresso!
  • Espressomachine
  • Grinder
  • Dubbele portafilter
  • Tamper
  • Weegschaal
  • Timer

HOE ZET IK EEN GOEDE ESPRESSO?

STAP 1
Zorg dat je portafilter goed schoon en droog is. Maal 18,5 gram koffie (zo fijn als fijn zeezout) in de portafilter. Tik de portafilter een keertje tegen je hand zodat de koffie zich wat beter verdeelt en strijk het daarna glad met je vinger. Gebruik daarna de tamper om de koffie aan te drukken. Let hier goed op dat je recht tampert zodat je geen scheef koffiebed krijgt.

STAP 2
Laat eerst een beetje water door de groep van je machine lopen. Draai daarna de portafilter in de machine.

STAP 3
Zet het shot meteen aan (en start de timer als die niet op de machine zelf zit). De espresso begint na een paar seconden te lopen en de stroom zou er uit moeten zien als een muizenstaartje. De ideale extractie tijd ligt tussen de 25 – 30 seconden.
Duurt het veel te lang? Probeer dan wat grover te malen. Gaat het veel te snel? Zet de grinder wat fijner, maar zorg dat het gewicht hetzelfde blijft.

STAP 4
Je DOUBLE SHOT is ready to go!

LIKE IT MILKY?
Dit vinden wij het allerlekkerst met biologische volle melk of Oatly barista edition.
Stoom de melk op tot glanzend microfoam van 55 ºC en oefen met je latte art skills! Hartjes, rosetta’s of misschien zelfs zwaantjes..

De funky koffies hebben wat meer zuren, en zullen je melkkoffie een soort milkshake vibe geven.
De full body koffies hebben meer chocolade tonen, en zorgen voor een chocolademelk vibe in de melkkoffie.




Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides