CHEMEX

Filter Coffee

CHEMEX
Met de Chemex maak je op een simpele manier een heerlijk bakkie koffie. Met een Chemex brew krijg je een cleane koffie met een goede body en gebalanceerde frisse tonen. Het filterpapier van de chemex is fijner dan dat van andere brew methodes. Hierdoor blijven meer vetten achter in je filter, waardoor er minder bitters in je brew komen!

WAT HEB IK NODIG?

  • 32,5 gram Bitter & Real funky filterkoffie!
  • 500 ml water, 87°C
  • Chemex
  • Chemex filterpapier
  • Grinder
  • Weegschaal met timer
  • Ketel met gooseneck

HOE MAAK IK ZO’N LEKKER CHEMEX KOFFIETJE?

STAP 1 – VOORBEREIDING
Doe het filterpapier met de driedubbele kant richting de schenktuit in de filterdrager. Kook water en schenk dit over het hele filterpapier. Dit voorkomt dat je er papiersmaak in je koffie terecht komt en verwarmt tegelijk de brewer. Giet het water er vervolgens weer uit.

STAP 2 – WEGEN EN GRINDEN
Maal 32,5 gram koffie (ongeveer zo fijn als grof zeezout). Doe de gemalen koffie in de filterdrager en schud zodat de koffie goed verdeeld is. Zet daarna je weegschaal weer op 0!

STAP 3 – BLOOM
Wacht 1,5 minuut nadat je water heeft gekookt. Het water is dan ongeveer 87 °C. Start de timer en schenk 65 gram water over de koffie en zorg dat het hele oppervlak doordrenkt is. Laat het 30 seconden bloomen. Als het koffiebed een beetje stijgt en gaat bubbelen, is dat een teken dat je koffie vers is! Yeeah!

STAP 4 – POURING TIME!
Na 30 seconden begint het echte werk. Het schenken! Maak een langzame spiraalbeweging (begin in het midden) en schenk het water in porties van +/- 150 gram water op. Wacht tussen het opschenken van de porties steeds 15 seconden. Schenk over de donkere plekken en vermijd de lichte stukken. Ga door totdat de weegschaal 500 gram aangeeft.

STAP 5 – DONE
Bij ongeveer 6 minuten is de brew klaar om in te schenken. ENJOY!
Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides