Brew Temperatuur

Brew School / Water

De temperatuur van het water dat je gebruikt voor je brew, heeft een grote invloed op de smaken die je terug zal vinden in je bakkie koffie.

Watertemperatuur bepaalt voor een groot deel welke stoffen hoe snel worden geëxtraheerd. Hoe kouder het water, hoe minder (snel) smaken worden geëxtraheerd. De standaard watertemperatuur voor de meeste zetmethodes ligt binnen de range van 92°C en 94°C.

Als je water te koud is, worden er minder smaken geëxtraheerd en kun je onderextractie krijgen. Denk aan zurige, slappe koffie. Is je water te heet dan kan er overextractie optreden. Dit proef je door de onaangename bitters. Ondanks de range van 92°C en 94°C kan het zijn dat jouw zetmethode of koffie vraagt om een temperatuur die hier iets buiten ligt. Veel AeroPress® recepten worden bijvoorbeeld juist met kouder water gezet en met een hoge dosering koffie.

Wij zetten de filterkoffies met water van 92ºC tot 94ºC. Daarmee krijg je een prachtige balans tussen de zoete tonen, rinse tonen en body in je bakkie. Onze espresso zetten wij meestal met water tussen 92ºC en 93ºC. Het verschil van één graad lijkt minimaal, maar hiermee kun je de smaak al sterk beïnvloeden. Als de koffie iets te slap is, zetten we het water iets heter. Is de koffie iets te sterk, dan gebruiken we kouder water. Welke temperatuur het beste is voor je bakkie is afhankelijk van de koffie, hoe hij gebrand is, en natuurlijk ook weer van je eigen smaak.

Ook hier kan je dus, net als met de andere factoren, zelf mee experimenteren. Weet je nu even niet meer waar je moet beginnen met al dat geëxperimenteer? Hier vind je standaard recepten met de aangeraden watertemperaturen voor de verschillende zetmethodes om je op weg te helpen!
Wil je meer weten over koffie ga naar Online Brew School

En alle brew recepten kun je hier vinden. Brew Guides