Recept voor super fluffy desem starter-karnemelk pancakes.
Yes! Super fluffy feestelijke pancakes om van een ontbijt een serieus spektakel te maken. Deze pancakes zijn luchtig, lichtzuur en door het gebruik van desem starter vallen ze ook niet zwaar. Plus, je restje desem starter belandt niet in het afval, maar op je bord. YEAH.
Wij gebruiken het liefst alleen biologische of zelfs ‘Demeter’ ingrediënten. Deze fluffy jongens worden echt extra lekker dan!
Oh ja, de herfstframbozen in dit recept hingen gewoon aan de struik in de moestuin van Landgoed Dordwijk op 19 december! Nu heeft niet iedereen een moestuin voor de deur natuurlijk, maar misschien een leuk idee om een herfstframboos in je tuin te planten voor volgend jaar. De beste tijd om frambozen te planten is vanaf november tot en met maart.
Voor 9 dikke pancakes.
Beslag:
- 200 gr. desem starter (actief) (die van ons is 50% rogge, 50% tarwe en heet Tobi)
- 140 ml karnemelk
- 60 gr. rietsuiker
- 1 groot bio ei (of 2x klein)
- 100 gr. tarwebloem
- 1 tl baksoda
- 1 tl bakpoeder
- 2 el boter (gesmolten)
- 1 tl zout
Topping:
- 2 el. Crème Fraiche
- 2 takjes tijm, gerist
- 2 goudsbloemen, de blaadjes geplukt. (Korenbloem, lavendel of wat blaadjes dragon doen het ook heel goed.)
- handje frambozen of ander fruit. (Kaki fruit, gebakken peer, vijg…)
- flinke scheut maple syrup
Weeg de starter af in een kom. Roer hier de karnemelk, de rietsuiker en het logseklopte ei doorheen.
Meng de baking soda en bakpoeder met het bloem en roer door het mengsel.
Roer als laatst het zout en de gesmolten boter door het mengsel. Roer niet te lang en gebruik het mengsel meteen!
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Vet in met boter. Schep met een soeplepel 3 of 4 dikke klodders in de pan, bak tot de bellen aan de bovenkant gaten vormen, draai om en bak nog kort tot ze goudbruin zijn.
Zet intussen een lekker kopje koffie, maar let op dat de pancakes niet aanbranden.
Stapel de fluffy pancakes op, versier met de topping ingrediënten en.. Enjoy!

