Blog

een kijkje in de coffee roastery

In onze micro-roastery in Dordrecht branden we sinds 2018 onze eigen koffie. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het branden van koffie? We geven een kleine tour door ons werk als koffie roasters.

Om te beginnen is het goed om te weten dat je als koffie roaster heel wat koffie afslurpt en uitspuugt. Dit is een onderdeel van cuppen: de methode die wereldwijd wordt gebruikt om koffie te beoordelen. Je slurpt de koffie van een lepel zodat de koffie zich goed door je hele mond verspreidt. Hierdoor proef je zowel de kwaliteiten als de mogelijke defecten extra goed. Vervolgens spuug je hem direct weer uit (tenzij hij natuurlijk zó lekker is dat je dat niet wil). We cuppen wekelijks onze eigen gebrande koffie als kwaliteitscontrole, en daarnaast cuppen we regelmatig samples van nieuwe koffies.

In de roastery wegen, branden en verpakken we alle koffiebestellingen. Wij kopen onze koffie groen in bij kleine importeurs. Wanneer we de balen groene koffie binnenkrijgen, gaan we op zoek naar het perfecte brandprofiel voor de koffie: het recept dat je gebruikt om de koffie te branden. Een brandprofiel verschilt per koffie en per roast (espresso of filter), maar al onze roasts hebben één overeenkomst: we branden de bonen niet te donker. Bij te donker gebrande koffie proef je vooral de bitters en minder het terroir. Omdat wij met chique Arabica koffies werken die van nature zoete smaken bevatten, branden we de koffie zó, dat deze smaken juist naar voren komen en ook in jouw bakkie koffie tot hun recht komen!

Bij het afwegen van de groene koffie is het belangrijk om rekening te houden met het gewichtsverlies van de koffiebonen door het branden: tijdens het branden verliezen de koffiebonen namelijk zo’n 16% van hun gewicht! Dit komt onder andere door het verdampen van het vocht uit de boontjes. Van 10 kilo groene koffie houden we 8,5 kilo bruine koffie over.

 

Het verpakken lijkt misschien een wat kleiner en minder belangrijk onderdeel, maar ook hier zit een hoop energie en passie in. Wist je bijvoorbeeld dat we alle koffiezakjes handmatig zeefdrukken? En dat we de zeven die we hiervoor nodig hebben zelf hebben gemaakt? En dat het design van de koffiezakjes is gemaakt door Laura? Zo kunnen we heel makkelijk een nieuwe verpakking maken als we een nieuwe koffie hebben. Het sealen van de zakjes doen we ook in de roastery. En als kers op de taart wordt het koffiezakje afgesloten met een afsluitsticker (waarop alle gegevens over de koffie staan) die óók door Laura is ontworpen. Gewoon, omdat we het vet vinden om zoveel mogelijk zelf te doen in het productieproces!

Meer weten over de roastery? Ga naar de COFFEE ROASTERY pagina.