COFFEE ROASTERY

Op onze citroengele Diedrich IR-12 roaster branden we elke week de meest waanzinnige koffies. Kwalitatief hoogwaardige, chique koffies die van nature enorme complexiteit en gelaagdheid bevatten. Wij werken met Arabica koffie uit koffielanden als Ethiopië, Brazilië en Colombia. Elke koffie heeft zijn eigen smaakprofiel, van fruitige funky koffie tot stevige full body koffie. Als koffie roasters is het onze taak om de groene bonen zo te branden dat deze mooie smaken goed naar voren komen zodat ze ook in jouw kopje koffie tot hun recht komen.

In onze webshop vind je altijd ons wisselende koffieassortiment.

Hoe we werken

In onze roastery wegen, branden en verpakken we alle koffiebestellingen. Wij kopen de koffie groen in bij kleine importeurs, die direct met de koffieboeren samenwerken. De prijs van de koffie wordt steeds bepaald aan de hand van de kwaliteit van de koffie. Omdat er weinig tussenpersonen zijn die aan de koffie moeten verdienen, is de koffieketen heel transparant en krijgt de boer een hogere prijs voor zijn koffie.

Wij werken niet met een vast koffieassortiment. Koffie is een natuurproduct: de smaak is -net als bij wijn- altijd anders. Daarnaast komt onze koffie van kleine lots en plantages en is daardoor vaak alleen beschikbaar in kleine oplages.

Onze horecaklanten kopen daarom een koffiestijl in plaats van een bepaalde koffie. Denk aan full body espresso of funky filter. Binnen deze stijl kiezen wij de koffie die hierbij past. Dit principe gebruiken we ook voor de koffieabonnementen.

Dit betekent dat we altijd op zoek zijn naar de lekkerste koffies. Om altijd een gevarieerd koffiemenu te hebben, proeven we regelmatig samples van nieuwe koffies. Als roaster moet je ver vooruit kunnen kijken: afhankelijk van waar de koffie die je hebt geproefd in het verwerkingsproces is, kan het soms wel een aantal maanden duren voordat je de koffie die je hebt besteld binnenkrijgt.

Het proeven en beoordelen van de samples, maar ook het controleren van de kwaliteit van onze eigen koffies, doen we door middel van cuppen. Wereldwijd is dit de methode waarmee koffies worden beoordeeld. Cuppen is een heel ritueel waarbij de koffie alleen met heet water wordt opgeschonken. Je slurpt de koffie van een lepel zodat de koffie zich goed door je hele mond verspreidt en vervolgens spuug je hem direct weer uit (tenzij hij natuurlijk zó lekker is dat je dat niet wil). Hierdoor proef je zowel de kwaliteiten als mogelijke defecten extra goed.

Wij cuppen onze eigen koffies elke week. De kwaliteitscontrole is heel belangrijk in het werk van een koffie roaster omdat het brandproces heel nauw luistert. Er zijn allerlei factoren die variabel zijn: een iets andere omgevingstemperatuur of luchtvochtigheid kan een roast bijvoorbeeld al beïnvloeden. Als roaster zorg je ervoor dat je eindtemperatuur en roasttijd hetzelfde blijven ondanks deze variabele factoren. Door wekelijks te cuppen weten we zeker dat onze koffies altijd optimale smaken hebben!

Omdat de bonen waar wij mee werken zulke unieke smaken hebben, branden wij ze niet te donker: bij te donker gebrande koffie proef je vooral de bitters en minder het terroir.

Met de Diedrich branden we batches van 3 tot 10 kilo. Bij het branden is er zo’n 16% gewichtsverlies van de koffiebonen, onder andere door het verdampen van het vocht uit de boontjes: van 10 kilo groene koffie houden we 8,5 kilo bruine koffie over.

Over de Diedrich

Onze koffiebrander is een bijzondere machine. De Diedrich IR-12 is een drum roaster uit Amerika en werkt met infrarood burner technologie. Het gas verbrandt in heel gecontroleerde omstandigheden in een keramische honingraatplaat. Hierdoor  krijg je geen blauwe vlam, maar een rood gloeiende plaat. Dit resulteert in een efficiënte en veel schonere verbranding en 40% minder gasverbruik.

Daarnaast kunnen wij met deze koffiebrander een precies brandprofiel, het recept dat je volgt bij het branden, samenstellen per koffie. In een brandprofiel kijk je naar het verloop van de temperatuur, geur, kleur en de tijd. Met de Diedrich kunnen wij de warmteoverdracht reguleren, zodat we heel precies een brandprofiel kunnen ontwikkelen of volgen.

Wat onze Diedrich nóg iets specialer maakt dan alle andere Diedrich IR-12’s, is dat hij een brandprofiel kan herhalen bij een volgende roast. Dankzij een technische aanpassing met wat extra sensoren, actuators en slimme software heeft Minos onze Diedrich computergestuurd gemaakt. Zo kunnen wij niet alleen elke kleine afwijking meteen herkennen en loggen maar er ook voor zorgen dat als we eenmaal een perfect brandprofiel voor een bepaalde koffie hebben gevonden, elke volgende roast net zo magic wordt!

Craftwerk

Alles in ons productieproces doen we zoveel mogelijk zelf. En zo duurzaam mogelijk. De zakjes waarin wij onze koffie verpakken hebben geen aluminium laag en komen uit een fabriek in Duitsland die op zonne-energie werkt. Hoe vet is dat! Daarnaast doen we de koffie voor horecaklanten in statiegeldemmers: minder weggooiverpakkingen en de koffie kan luchtdicht worden afgesloten en blijft dus heerlijk vers!

Het design van alle verpakkingen wordt, net als de illustraties, bedacht, uitgewerkt en uitgevoerd door Laura. Wij bedrukken de koffiezakjes zelf door middel van zeefdrukken: elk zakje wordt handmatig gezeefdrukt. De zeven die wij hiervoor gebruiken, hebben wij zelf gemaakt. Zo kunnen we, als we een nieuwe koffie hebben, snel een nieuwe verpakking maken. De afsluitstickers zijn ook bedacht en ontworpen door Laura: zo zie jij precies waar jouw gekochte koffie vandaan komt, hoe hoog de koffiebessen groeiden en wanneer de koffie is gebrand.

Wil je meer weten over het proces van branden? In onze online brew school leggen wij uit hoe het proces van koffiebranden werkt.

© COPYRIGHT Bitter & Real since 2014